top of page

Det sägs att det går att lära gamla hundar att sitta...🐶


Varje kväll klockan åtta satte sig min hund Cerise, en underbar och älskad whippet tik, framför mig mellan tv och soffan. 🐕Hennes nötbruna vänliga ögon tittade på mig, eller stirrade. Hon satt så där länge och väntade på hundgodis, tog det för lång tid började hon pipa. När uppmärksamheten uteblev övergick det till busigt ”vill ha något nu” -skall. Hon ville ha sitt älsklingsgodis!


Jag kan inte komma ihåg hur den ritualen började och jag tror att hon hittade på det själv?? Det spelade ingen roll om hon hade fått sitt godis tidigare under kvällen, utan ritualen, vanan, upprepade sig! Det blev min lärdom, vänta ut henne, ge inget innan åtta. Det kostade två godis! För hon var mer envis än jag! Mer motiverad att få sitt älsklingsgodis än vad jag var för att försöka ändra på ritualen. Ärligt talat var det fascinerande och gulligt hennes pockande på min uppmärksamhet.


Det sägs att det går att lära gamla hundar sitta och i det är fallet var det jag som var ovillig att ta upp dusten om förändringen. Det blev som en liten lek där på kvällskvisten.


Det hade kostat på vilja och en övertygelse från min sida att förända. Inget skäl som bättre hälsa och livskvalitet fanns eller att lönsamheten skulle bli bättre. Jag hade behövt samla kunskap om varför det var viktigt med förändringen. Satt upp en målbild som både var realistisk och möjligt att uthålligt och konsekvent genomföra. Accepterad, nej, inte av oss båda. Det skulle ta tid! Motstånd – javisst! Och en viktig och i det här fallet avgörande fråga- jag såg ingen mening, hade ingen press att ändra ritualen.

👇

Här kommer 4 viktiga ingredienser för att förändring ska ske:

✅Ett yttre behov, press till exempel lönsamheten behöver förbättras, ny affärsmodell

✅En gemensam vision och målbild

✅Kompetens och resurser som kunskap och tid

✅Kunskap om hur du lägger upp förändringsresan


👉Har du avstått att genomföra någon nödvändig förändring för att du varit omotiverad att samla kraft och engagemang i uppgiften❓

#förändringsledning#motivation#ledarskap

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page